Marianne Lynning svarar på läsarbrev

I dag hälsar vi en gästbloggare välkommen till cjnenglund: Etikettrådgivaren Marianne Lynning. Marianne röker cigarr och är glad i spriten, är allmänt ohyfsad och tar aldrig bort tallriken efter sig. Ibland slänger hon använda tandtrådsbyglar rakt ut på gatan genom badrumsfönstret. Men hennes blick för vad som är rätt  och fel är osviklig. En kvinna att hålla i handen när man

På trottoaren utanför Marianne Lynnings badrumsfönster
Trottoaren utanför Marianne Lynnings badrumsfönster

gått vilse i vardagslivets labyrint, en ledstång i trappuppgångens mörker, vare sig du är på väg upp eller ner. Från tid till annan svarar hon på läsarbrev här på bloggen. Varsågod, Marianne, upplys oss fåkunniga med dina visdomsord!

 

Får man blotta sina mansbröst hur som helst?

Hej Marianne! I somras när vi badade på stranden var det en man som gick omkring och blottade sina begynnande mansbröst. Helt ogenerat, mitt bland barnfamiljer och andra! Jag, och många med mig vill jag lova, tyckte förstås det var obehagligt. Jag ville göra något, men i stället packade vi ihop och åkte därifrån. Kan man be honom att skyla sig en sådan gång, eller vänligt men bestämt upplysa honom om att det finns stränder där mansbröst är tillåtna, kanske till och med uppmuntras? Jag tänker på nudiststränder och så.

/Semestern förstörd

Svar: Kära ”Semestern förstörd”, jag förstår din upprördhet. Tyvärr finns det badare som inte riktigt greppat att en strand är en plats för alla, där det är viktigt att visa hänsyn och tänka på andras trevnad. De beter sig lite hur som helst och inser inte när de förstör stämningen. Jag såg själv en kille, en ung man alltså, i somras med mängder av orakat hår på ryggen och tänkte ”herregud, honom skulle jag inte köpa en begagnad bil av”. Men sade jag till honom, kanske? Nej, jag var precis lika feg som du! Jag tror det är ett uttryck för den svenska konflikträdslan. Och jag tror det är där du ska börja. Några månaders kbt-terapi där du lär dig att säga ifrån, så ska du se att strandlivet kommer att bli bättre för dig. Under tiden, jag menar innan du är klar med din terapi, går det nog lika bra att duscha av sig då och då. Eller i alla fall skvätta lite på överkroppen över handfatet.

XXOO / Marianne

Hjälp, mitt barn har börjat stamma!

Marianne,

Min fyraårige son har börjat stamma på sistone. Vad ska jag göra?

/Förtvivlad

Svar: Kära ”Förtvivlad”, det finns olika skolor för hur man ska komma till rätta med stamning och andra talsvårigheter hos barn. En del säger att jag är lite gammeldags, men jag tror ändå att en vänlig dask på huvudet varje gång det händer är den bästa medicinen. Inte för hårt, men inte heller för löst. Barn längtar efter regler och gränser, och vill veta när de träder över dem, till exempel genom att sluddra, tveka eller tala obegripligt. Överhuvudtaget har vi ju länge behandlat våra barn alldeles för släpphänt i det här landet. Se bara på hur PISA-undersökningen gick. Chockerande. Snart är vi en nation av stammande lallare, sanna mina ord. Men det är sådana som du som har chans att vända utvecklingen. Daska på för kung och fosterland! Om barnet gråter de första gångerna kan du dämpa ditt eget obehag med billiga öronproppar från Apoteket. Så får sig Sveriges BNP en liten skjuts på köpet.

Kram, Din Marianne

Hur gör man med avlidna Facebook-vänner?

Tjenixen Marianne,

Om man har en Facebook-vän som kolar, hur länge ska man ha kvar han bland sina vänner innan man tar bort han? Jag menar,  det känns lite spooky att se hans bild där hela tiden, men man vill samtidigt inte verka respektlös. Det känns ju lite dissande att ta bort någon bara för att han trillat av pinn.

/Rådvill

Svar: Kära ”Rådvill”, jag förstår ditt bekymmer. Det där är en känslig fråga, som måste avgöras från fall till fall av vederbörandes dödsbo. Du får helt enkelt skriva ett brev till de efterlevande (gå till Office Depot och be dem om hjälp, om du inte har papper hemma eller har glömt hur man skriver för hand), be dem lägga upp ett Facebook- eller Twitter-konto och tala om för för dig hur de själva vill ha det. Sedan är det bara att hålla sig inloggad och vänta på ett klargörande svar. Skulle du under tiden få något inlägg eller meddelande från den avlidne, var skeptisk. Jag tror inte på kontakt med det hinsides, i alla fall inte på digital väg. Om det händer kan du vara säker på att det är Regina Lund eller något annat medium som hackat din döde väns dator och försöker ställa sig in hos dig och kränga gamla LP-skivor. Blockera skiten!

Kramis, Marianne